Ambrosius

AMBROSIUS

Rokoko-pop med rødder i den fynske muld

"Ambrosius" er en anderledes og levende koncert der sætter den fynske 1700-tals digter Ambrosius Stub digte i musik.

En livlig og fascinerende musik der både er klassisk og folkelig i sit udtryk. Et varieret koncertprogram hvor sirlige barokarier går hånd i hånd med iørefaldende dansesatser fra fynske spillemandssamlinger. Koncerten rammes ind af små fortællinger om en digter der var langt forud for sin tid og derfor aldrig rigtigt opnåede anerkendelse i sin levetid.

 

Digteren Ambrosius

Ambrosius Stub blev født i 1705 i Gummerup på Fyn og døde som 53-årig i Ribe. I sit relativt korte liv nåede Ambrosius Stub at blive både kendt og berygtet for sine evner inden for skrivekunsten. Elsket og uundværlig til festlige lejligheder;

et kendt ansigt i det holbergske teatermiljø og en skattet gæst på værthusene i Odense og København. Hans skriverier omfatter alt fra filosofiske studier, digte, sangtekster og salmetekster, til lejlighedsdigte og drikkeviser. Intellektuel og folkeligt i ét. Men anerkendelsen som kunstner fik han ikke. Den grimme ælling blev aldrig rigtig til en svane i sin egen levetid. Anerkendelsen fik han først 100 år senere hvor H.C. Andersen skrev et eventyr om ham.

 

Musikken til Ambrosius

"Ambrosius" er et koncertprogram hvor grænserne mellem klassisk musik og folkemusik ikke altid er så tydelige. Som det også er tilfældet med Ambrosius Stub's digtning, blander kunst- og populærkultur sig; Kunstfærdig barokdigtning går hånd i hånd med lejlighedsviser og salmesang. Musikken som Ambrosius digtede til, var tidens populære melodier som blev spillet og sunget, både af den jævne befolkning og af det mere velstående del af befolkningen. 1700-tallets danske bønder og borgerskab skelnede ikke så skarpt mellem genrerne; den samme melodi kunne sagtens optræde både som en kunstfærdig menuet for cembalo og som spillemandsmusik for violin. Kunst og pop i en skøn forening!